1st time cuba trifle ni.. mudah juga tapi tang masak kastard tu macam leceh sikit sebab berketul-ketul.. ahaha.. but its was taste for my first trial cooking.. hehehe. My dad really love it.. resepi trifle ni daripada Kak zira.. couse teringat masa dulu pergi raya umah dia ada buat trifle ni.. so aku pun minta la resepi dia.. huhu. Lets share the recipe..
Bahan-bahan nya:
6 sudu besar tepung kastard
4 sudu besar gula
2 tin susu ideal
1 tin fruit cooktail ( asingkan cooktail dengan sirap nya )
1 sudu kecil esen vanilla
1 swiss roll
1 kotak jelly ( Nona )
Cara membuatnya:
1. Potong swiss roll & susun dalam bekas ( dalam bekas kaca lagi Nampak cantik )
2. Campur tepung kastard dengan susu ideal & tapis ( supaya halus dan tak berketul )
3. Masak atas api perlahan. Campurkan gula, esen vanilla & sirap cooktail.
4. Kacau hingga agak pekat
5. Tuang atas swiss rool
6. Taburkan fruit cooktail & sejukkan dalam peti sejuk
* untuk jelly, masak air panas ( ikut sukatan pada kotak ) hingga mendidih, masukkan jelly dalam air panas. Tunggu sejuk sedikit tapi masih dalam keadaan cair baru tuang ke atas lapisan fruit cooktail yang telah ditaburkan tadi. Simpan dalam peti sejuk.
1 kotak jelly ( Nona )
Cara membuatnya:
1. Potong swiss roll & susun dalam bekas ( dalam bekas kaca lagi Nampak cantik )
2. Campur tepung kastard dengan susu ideal & tapis ( supaya halus dan tak berketul )
3. Masak atas api perlahan. Campurkan gula, esen vanilla & sirap cooktail.
4. Kacau hingga agak pekat
5. Tuang atas swiss rool
6. Taburkan fruit cooktail & sejukkan dalam peti sejuk
* untuk jelly, masak air panas ( ikut sukatan pada kotak ) hingga mendidih, masukkan jelly dalam air panas. Tunggu sejuk sedikit tapi masih dalam keadaan cair baru tuang ke atas lapisan fruit cooktail yang telah ditaburkan tadi. Simpan dalam peti sejuk.
No comments:
Post a Comment